Formulari

Blog amb el recull dels escrits enviats entre el 23/6/2016 i el 31/10/2016. Un recull que es pot descarregar amb format publicació pdf a través d'aquest enllaç.

Salvador Grau (24/8/1963 – 23/6/2016)

Biòleg, cap del Servei de Planificació de l’Entorn Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Funcionari de la Generalitat de Catalunya des de 1994 i membre de la Institució Catalana d'Història Natural, es va dedicar plenament a la protecció del patrimoni natural de Catalunya, impulsant el Pla d'Espais d'Interès Natural, la declaració de diversos parcs naturals i la implantació de la xarxa europea Natura 2000 a Catalunya. L'afany de bastir ponts amb la societat va dur-lo a establir vincles professionals sòlids amb el món de la recerca i amb les entitats dedicades a la conservació de la natura, especialment amb la Xarxa de Custòdia del Territori.

El seu compromís amb la societat, el país i Vilassar de Dalt, el poble que el va veure néixer, va fer que en Salvador de ben jove s’impliqués en: l’educació en el lleure a través del Club d’Esplai Vilassar de Dalt, que el portaria a finals dels anys 80 a ser secretari general del Moviment de Centres d’Esplai Cristians (Fundació Pere Tarrés); el treball amb joves al Grup de Joves Cristians i les JARC; la sensibilització vers el tercer món a través de la Comissió Dindori; plataformes antimilitaristes i per la pau; moviments de recuperació de les llibertats de Catalunya, i, d’una manera molt especial, en la defensa del medi natural, essent pioner de l’educació ambiental a Catalunya. En aquest àmbit fou impulsor de la creació del Parc de la Serralada Litoral, i va fomentar la protecció i divulgació del patrimoni local a través del Museu Arxiu de Vilassar.

Compromès amb el seu entorn, de conviccions fermes i amb una capacitat de treball envejable, ha deixat petjada en totes i cadascuna dels persones que el vàrem conèixer.

La seva força ens portarà a seguir lluitant pels valors que tant va defensar: el país, la natura i una societat més justa.


dilluns, 27 de juny de 2016

Xavi Basora

Passió, rigor, bondat, honestedat, discreció, perseverança... Són moltes les qualitats que s’han escrit d’en Salvador i totes defineixen molt bé com era. Del tracte que vaig tenir amb ell en voldria destacar una altra: serenor. En els temps agitats que vivim, ell sempre era capaç de parlar-te i tractar-te amb una pau que generava un entorn de conversa molt agradable, d’abordar qualsevol dificultat amb una calma que ajudava a trobar camins de sortida.

Recordo escoltant-te en diverses jornades i pensar que poques persones sabien tant de conservació de la natura com tu. Vas ser i seguiràs sent un referent per a moltes persones. Seguirem el camí que ens has marcat i lluitarem per aconseguir les fites que et van quedar pendents. I sempre t’estarem agraïts pel gran llegat que deixes. Com he llegit aquests dies, el grau de protecció que ha assolit la natura al nostre país té molt a veure amb tu, des del Pirineu fins a la costa passant per l’interior. 

Una abraçada ben forta per a la teva família i els teus amics en aquests moments tan complicats.

Gràcies per tot, Salvador.