Formulari

Blog amb el recull dels escrits enviats entre el 23/6/2016 i el 31/10/2016. Un recull que es pot descarregar amb format publicació pdf a través d'aquest enllaç.

Salvador Grau (24/8/1963 – 23/6/2016)

Biòleg, cap del Servei de Planificació de l’Entorn Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Funcionari de la Generalitat de Catalunya des de 1994 i membre de la Institució Catalana d'Història Natural, es va dedicar plenament a la protecció del patrimoni natural de Catalunya, impulsant el Pla d'Espais d'Interès Natural, la declaració de diversos parcs naturals i la implantació de la xarxa europea Natura 2000 a Catalunya. L'afany de bastir ponts amb la societat va dur-lo a establir vincles professionals sòlids amb el món de la recerca i amb les entitats dedicades a la conservació de la natura, especialment amb la Xarxa de Custòdia del Territori.

El seu compromís amb la societat, el país i Vilassar de Dalt, el poble que el va veure néixer, va fer que en Salvador de ben jove s’impliqués en: l’educació en el lleure a través del Club d’Esplai Vilassar de Dalt, que el portaria a finals dels anys 80 a ser secretari general del Moviment de Centres d’Esplai Cristians (Fundació Pere Tarrés); el treball amb joves al Grup de Joves Cristians i les JARC; la sensibilització vers el tercer món a través de la Comissió Dindori; plataformes antimilitaristes i per la pau; moviments de recuperació de les llibertats de Catalunya, i, d’una manera molt especial, en la defensa del medi natural, essent pioner de l’educació ambiental a Catalunya. En aquest àmbit fou impulsor de la creació del Parc de la Serralada Litoral, i va fomentar la protecció i divulgació del patrimoni local a través del Museu Arxiu de Vilassar.

Compromès amb el seu entorn, de conviccions fermes i amb una capacitat de treball envejable, ha deixat petjada en totes i cadascuna dels persones que el vàrem conèixer.

La seva força ens portarà a seguir lluitant pels valors que tant va defensar: el país, la natura i una societat més justa.


dimecres, 6 de juliol del 2016

Javier Retana - Director del CREAF

Per sempre, Salvador.

Fa poc més d’una setmana, ens va deixar massa aviat un gran amic del CREAF: en Salvador Grau i Tort, amb només 52 anys.


En Salvador ha estat una d’aquelles persones discretes que no apareixen (encara) a la vikipèdia, malgrat haver jugat un paper clau i indiscutible en la millora del nostre petit món, com ja ha explicat la Marta Subirà en una emotiva carta publicada a La Vanguardia.
Com a Cap del Servei de Planificació de l’Entorn Natural de Catalunya, en Salvador era el representant del Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) en el Consell de Direcció del CREAF des de l’any 2001. Això ens va permetre conèixer de prop la seva capacitat incansable de treball i el seu compromís constant i ferm amb la conservació de la biodiversitat i la gestió de la natura del nostre país.
Dotat d’una aguda visió estratègica, en Salvador va lluitar sempre per establir ponts sòlids i estables entre la recerca i la societat. Fruit d’aquesta motivació, van néixer alguns dels nostres projectes més emblemàtics relacionats amb la disponibilitat de la informació ambiental, com ara el projecte SIPAN, l’inventari de Boscos Singulars, el SISEBIO o el PRISMÀTIC. La seva figura també va suposar un suport clau en el desenvolupament del SIG MiraMon.
En Salvador ha estat sempre un interlocutor de luxe amb qui discutir els problemes i les solucions de la recerca aplicada a la gestió. La seva visió crítica i alhora pragmàtica ha estat sovint font d’inspiració per sortir de les nostres petites bombolles acadèmiques i arribar de manera més efectiva als tècnics i als gestors que prenen les decisions a peu de territori.
Per sobre de tot, en Salvador es va comportar sempre amb el CREAF com ho fan els bons amics, dient les coses bones i dolentes, amb honestedat i emoció, i alhora recolzant públicament i de manera ferma la tasca que duem a terme en el nostre centre, especialment durant els pitjors moments de la crisi recent.
Per tot plegat, estimat Salvador, gràcies infinites. Et trobarem molt a faltar.