Formulari

Blog amb el recull dels escrits enviats entre el 23/6/2016 i el 31/10/2016. Un recull que es pot descarregar amb format publicació pdf a través d'aquest enllaç.

Salvador Grau (24/8/1963 – 23/6/2016)

Biòleg, cap del Servei de Planificació de l’Entorn Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Funcionari de la Generalitat de Catalunya des de 1994 i membre de la Institució Catalana d'Història Natural, es va dedicar plenament a la protecció del patrimoni natural de Catalunya, impulsant el Pla d'Espais d'Interès Natural, la declaració de diversos parcs naturals i la implantació de la xarxa europea Natura 2000 a Catalunya. L'afany de bastir ponts amb la societat va dur-lo a establir vincles professionals sòlids amb el món de la recerca i amb les entitats dedicades a la conservació de la natura, especialment amb la Xarxa de Custòdia del Territori.

El seu compromís amb la societat, el país i Vilassar de Dalt, el poble que el va veure néixer, va fer que en Salvador de ben jove s’impliqués en: l’educació en el lleure a través del Club d’Esplai Vilassar de Dalt, que el portaria a finals dels anys 80 a ser secretari general del Moviment de Centres d’Esplai Cristians (Fundació Pere Tarrés); el treball amb joves al Grup de Joves Cristians i les JARC; la sensibilització vers el tercer món a través de la Comissió Dindori; plataformes antimilitaristes i per la pau; moviments de recuperació de les llibertats de Catalunya, i, d’una manera molt especial, en la defensa del medi natural, essent pioner de l’educació ambiental a Catalunya. En aquest àmbit fou impulsor de la creació del Parc de la Serralada Litoral, i va fomentar la protecció i divulgació del patrimoni local a través del Museu Arxiu de Vilassar.

Compromès amb el seu entorn, de conviccions fermes i amb una capacitat de treball envejable, ha deixat petjada en totes i cadascuna dels persones que el vàrem conèixer.

La seva força ens portarà a seguir lluitant pels valors que tant va defensar: el país, la natura i una societat més justa.


dijous, 23 de juny del 2016

Ecologistes en Acció

Ens deixa Salvador Grau, exemple de coherència i professionalitat en conservació de la natura a Catalunya Una greu malaltia s'ha endut a Salvador Grau, un dels homes que les darreres dècades més ha fet en defensa del patrimoni natural a Catalunya. La consternació pel seu traspàs, arriba no només al seu àmbit familiar i laboral, sinó a molts més sectors socials amb els quals en Salvador va poder compartir moments de treball conjunt, intercanvi d'idees, i projectes a nivell de país. Perquè, si alguna cosa el va caracteritzar a nivell professional va ser la seva enorme dedicació, vocació, empenta, honradesa i perseverància en les diverses tasques que va desenvolupar dins del Servei de Planificació del Departament de Territori i Medi Ambient. Un funcionari exemplar, un professional com pocs. Entre els projectes més emblemàtics que va liderar dins del seu equip podem destacar alguns que han canviat per a sempre més com entenem Catalunya avui i en el futur. Va ser el principal artífex de la Xarxa Natura 2000 a Catalunya, que conté el 30% del territori, quasi la més extensa de l'Estat. Va ser impulsor dels nous parcs naturals (Alt Pirineu, Montsant, Montgrí-Medes-Baix Ter, etc.). Va impulsar les mesures ambientals per corregir l'impacte del Canal Segarra Garrigues als ecosistemes dels secans de Lleida. Va contribuir a aturar projectes aberrants com el "Barça Parc" o "Eurovegas", al Delta del Llobregat. Va impulsar estudis sobre l'impacte global de l'economia catalana sobre el medi ambient global, entre molts altres. Qui el vam conèixer, plorem la seva defunció i som conscients que difícilment hi tornarà a haver algú com ell. Podem dir, sense por a equivocar-nos, que el país, que Catalunya, deu molt a en Salvador. Però els que ens estimem la Vida en aquest meravellós planeta, seguirem lluitant per tal que els valors més mesquins, l'egoisme, l'avarícia, la competitivitat, l'enveja, el consumisme, no apaguin els somriures i l'alegria per viure. Bon viatge, amic, company, i que la terra et sigui lleu.