Formulari

Blog amb el recull dels escrits enviats entre el 23/6/2016 i el 31/10/2016. Un recull que es pot descarregar amb format publicació pdf a través d'aquest enllaç.

Salvador Grau (24/8/1963 – 23/6/2016)

Biòleg, cap del Servei de Planificació de l’Entorn Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Funcionari de la Generalitat de Catalunya des de 1994 i membre de la Institució Catalana d'Història Natural, es va dedicar plenament a la protecció del patrimoni natural de Catalunya, impulsant el Pla d'Espais d'Interès Natural, la declaració de diversos parcs naturals i la implantació de la xarxa europea Natura 2000 a Catalunya. L'afany de bastir ponts amb la societat va dur-lo a establir vincles professionals sòlids amb el món de la recerca i amb les entitats dedicades a la conservació de la natura, especialment amb la Xarxa de Custòdia del Territori.

El seu compromís amb la societat, el país i Vilassar de Dalt, el poble que el va veure néixer, va fer que en Salvador de ben jove s’impliqués en: l’educació en el lleure a través del Club d’Esplai Vilassar de Dalt, que el portaria a finals dels anys 80 a ser secretari general del Moviment de Centres d’Esplai Cristians (Fundació Pere Tarrés); el treball amb joves al Grup de Joves Cristians i les JARC; la sensibilització vers el tercer món a través de la Comissió Dindori; plataformes antimilitaristes i per la pau; moviments de recuperació de les llibertats de Catalunya, i, d’una manera molt especial, en la defensa del medi natural, essent pioner de l’educació ambiental a Catalunya. En aquest àmbit fou impulsor de la creació del Parc de la Serralada Litoral, i va fomentar la protecció i divulgació del patrimoni local a través del Museu Arxiu de Vilassar.

Compromès amb el seu entorn, de conviccions fermes i amb una capacitat de treball envejable, ha deixat petjada en totes i cadascuna dels persones que el vàrem conèixer.

La seva força ens portarà a seguir lluitant pels valors que tant va defensar: el país, la natura i una societat més justa.


dijous, 23 de juny del 2016

Leo Bejarano

Salvador Te’n vas i et quedes. Els imprescindibles mai marxeu del tot. El teu compromís professional des de la Generalitat amb la protecció del nostre entorn natural ha estat tant inèdit que el teu llegat és perdurable, en tots i cadascun de nosaltres. Quan ens vam conèixer quan jo era un marrec inexpert que va anar a petar al teu Servei en pràctiques. La teva visió estratègica i la força del teu compromís em van impactar d’immediat i va despertar una admiració cap a tu que mantinc i que crec compartim molta gent. Quan obries la boca era inequívocament per aportar i em deixaves pensatiu per dies. Ets un home de les idees. Mai tenies un paper a la taula, això em tenia al·lucinat, perquè no et feien falta, sabies perfectament en tot moment cap a on virar el vaixell, i mai perdies de vista els objectius. Ens has guiat a molts durant anys entre la pràctica administrativa i una visió més estratègica. Tenies aquest do, això és així. Sempre convençut d’allò que lideraves, malgrat molts no ho entenguéssim, perquè al darrere hi romania un objectiu estratègic que ho justificava amb escreix. Sempre amatent a la realitat social i política et vas saber ressituar fins i tot en els anys en que la teva gran passió, la conservació de la natura, no gaudia de gaire suport polític. Treballador incombustible, amb el teu gran equip de persones heu estat el bastió i la fortalesa de la conservació del patrimoni natural d’aquest país i la teva obra ens queda aquí, per sempre, fixant l’estratègia de conservació de la biodiversitat, impulsant la custòdia del territori, la Xarxa Natura 2000, els parcs de l’Alt Pirineu, Collserola, el Montgrí, Medes i baix Ter, Capçaleres del Ter i del Freser i molts altres tecles. I el que vindrà, perquè Salvador: ens has marcat full de ruta per anys. I t’hem d’estar ben agraïts. La darrera vegada que ens vam trobar el passat 9 d’abril, a la reunió de Conservació.cat a Poblet, lluïes un somriure emocionat i vas estar parlant i parlant de tant que tenies per oferir. Doncs sí, ens ho quedem, Salvador, aquest somriure preciós i el teu missatge es queda amb nosaltres per sempre.